SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

7 Nutrition

  • [...] wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C (stężenie w surowicy <11,4 μmol/l). Niedobory stwierdzono również w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1414 Data: 2021-11-02 08:06:31
  • [...] jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, randomizowane badanie, przeprowadzone zostało w 2007 roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i owoców morza na dietę o ujemnym bilansie kcal u młodych osób z nadwagą. Przez 4 tygodnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7457 Data: 2017-07-24 10:05:22
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3708 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3288 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • [...] Stanisław Poprzęcki, Bogdan Bacik, Remigiusz Rzepka, Kazimierz Mikołajec, Karina Nowak Katowice 2010 Muscle Energetics During Explosive Activities and Potential Effects of Nutrition and Training http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213384/ Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 167–173. Stephen P. Bird „CREATINE SUPPLEMENTATION AND EXERCISE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6290 Data: 2017-06-06 07:58:29
  • Czy warto pić dużo mleka? Produkty mleczne a zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mleka, a 12 innych chłopców w postaci 250 g niskotłuszczowego mięsa. Poza tym nie zmieniano ich normalnej diety. Badanie opublikowano na łamach „European Journal of Clinical Nutrition” Co się okazało? Stężenie insuliny w grupie, która piła dużo mleka (ponad 2000 g dziennie) wzrosło o ponad 100% (z 22,04 do 45,04 pmol/L). Chłopcy z tej grupy jedli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2232 Data: 2022-10-31 13:20:42
  • [...] Paoli A, Marcolin G, Zonin F, et al. Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2011;21:48-54.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411835

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2528 Data: 2020-11-23 12:17:22
  • [...] 2014;18:651–659. doi: 10.1016/j.bjid.2014.02.005. Han JJ, Beltran TH, Song JW, Klaric J, Choi YS. Prevalence of Genital Human Papillomavirus Infection and Human Papillomavirus Vaccination Rates Among US Adult Men: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2013-2014. JAMA Oncol. 2017;3(6):810–816. doi:10.1001/jamaoncol.2016.6192

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 779 Data: 2023-08-20 11:52:08
  • [...] zaopatrując się w zdrowe przekąski. Źródła Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study | European Journal of Nutrition (springer.com) Mayo Clinic Q and A: Snacking for meals - Mayo Clinic News Network The Science of Snacking | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 657 Data: 2023-11-14 15:31:29
  • [...] niezależnie czy byłaby to glukoza, fruktoza, sacharoza, maltodekstryny czy izomaltuloza. Referencje: Denise L. Hofman, Vincent J. van Buul, b and Fred J. P. H. Brouns „Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940893/ Emma J. Stevenson,1 Anthony Watson,2 Stephan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3013 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom.  Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 739 Data: 2023-11-08 12:10:36
  • Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1398 Data: 2023-12-13 12:28:56
  • [...] during a single 10 sec maximal handgrip exercise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12701817/ Sahlin K. Muscle Energetics During Explosive Activities and Potential Effects of Nutrition and Training http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213384/ Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 167–173. The effects of creatine ethyl ester supplementation [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3273 Data: 2022-09-26 05:06:27
  • [...] po 4 wystąpiła żółtaczka cholestatyczna. Tak samo zdarzało się, iż „suplementy” z USA bardziej przypominały narkotyki i sterydy, a konkretnie w produkcie Gaspari Nutrition „DETONATE”. Znaleziono tam N,α‐diethyl‐phenylethylamine (N,α‐DEPEA), a to bardzo bliski krewny metamfetaminy. Ta sama wpadka dotyczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2688 Data: 2018-10-01 10:42:06
  • Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9646 Data: 2020-10-11 10:59:16
  • McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18529 Data: 2019-05-16 20:54:40
  • W XXI wieku wiele osób próbuje się odchudzać, a mimo to otyłych ludzi jest coraz więcej. Prawdopodobnie ważnym źródłem dezinformacji są serwisy społecznościowe, gdzie bardzo szybko powiela się nieprawdziwe lub tylko częściowo prawdziwe informacje. Autorytetami stają się osoby, które mają dużo wyświetleń filmów, „polubień” i brylują w mediach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1844 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13598 Data: 2019-09-24 08:31:06
  • Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6143 Data: 2019-04-28 15:32:09
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i in. Spinach or carrots can supply significant amounts of vitamin A as assessed by feeding with intrinsically deuterated vegetables October 2005American Journal of Clinical Nutrition 82(4):821-8  T Sun  i in. Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17995862/ Assunta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1372 Data: 2021-08-19 09:22:06